DISC

DISC-teorin

Bakgrunden till föreläsningarna bygger på certifieringar och mångårig erfarenhet av arbete i arbets-, lednings- och säljgrupper med utgångspunkt i DISC-teorin.

  • DISC-teorin är en av världens mest använda teorier för självskattningsanalyser och personprofiler.
  • DISC-teorin utvecklades av psykologen Dr. William Moulton Marston redan på 1920-talet i USA.
  • DISC-teorin lyfter på ett positivt sätt fram en persons styrkor, motivationsfaktorer, drivkrafter, ledarskapsstil och kommunikationsmönster.
  • DISC-teorin arbetar utifrån principen att förstärka det som är bra och acceptera sina egna och andras styrkor genom att se värdet i att samarbeta med en annan person som har andra styrkor. Enligt den grundläggande DISC-teorin är en grupp inte komplett utan representation av alla styrkor, alla behövs och är viktiga.
  • DISC-teorin hjälper en person att öka insikterna om de egna drivkrafterna och kommunikationsmönstren, hur andra påverkas av de egna styrkorna, men ger också större förståelse för andras drivkrafter och kommunikationsmönster.

Därigenom skapas större medvetenhet om vikten av att ”matcha” en annan person, t ex genom tempo, bekräftelse, tid för reflektioner, saklighet och noggrannhet.

I DISC-teorin används fyra färger, röd, gul, grön och blå för att göra insikterna lätta att komma ihåg och använda.

En röd person använder först och främst ett logiskt tankesätt. Gillar att se mål långt fram i tiden och har bråttom att komma dit. Har inga problem med att fatta egna beslut och sätta igång även om alla bitar inte är på plats ännu, det löser sig under vägen. En person som är nyfiken och gillar nya saker och nya utmaningar, gärna något som han eller hon aldrig har gjort förut.

En gul person är först och främst känslobaserad. Människor är viktigast och att det är en positiv stämning ger energi. En person som är bra på att motivera och få med sig andra. En person som är nyfiken och snabb och kan bli engagerad och rent av passionerad för en idé eller projekt och som gärna går på magkänsla. Han eller hon fyller på energi genom att bolla idéer med andra positiva människor och kan bli ännu mer uppfylld och idérik ju mer han eller hon pratar.

En grön person är även den först och främst känslobaserad. Att det är en trevlig och positiv stämning där människors känslor respekteras är viktigt. En person som är eftertänksam och grundlig och blir som allra bäst när han eller hon har kunskap, fått tydliga förutsättningar och förväntningar i ex ett projekt. En person som behöver några minuters tanketid för att sortera sina tankar och intryck innan man tvingas komma med ett beslut eller svar. Är en riktig slutförare som ofta finner en tillfredställelse i att få koncentrera sig och göra klart.

En blå person använder först och främst ett logiskt och systematiskt tankesätt, är eftertänksam och analytisk. Vill att det ska bli rätt första gången och kan därför ägna tid och kraft åt detaljer och kontrollera sig själv både en och två gånger. En person som fattar beslut på sakliga grunder och utifrån ett faktaunderlag. Arbetar gärna med ett strukturerat och beprövat arbetssätt så att man vet att det blir korrekt. Är diplomatisk och har förmågan att lägga känslor åt sidan för att lösa ett logiskt problem.

En röd person

… använder först och främst ett logiskt tankesätt. Gillar att se mål långt fram i tiden och har bråttom att komma dit. Har inga problem med att fatta egna beslut och sätta igång även om alla bitar inte är på plats ännu, det löser sig under vägen. En person som är nyfiken och gillar nya saker och nya utmaningar, gärna något som han eller hon aldrig har gjort förut.

En gul person

… är först och främst känslobaserad. Människor är viktigast och att det är en positiv stämning ger energi. En person som är bra på att motivera och få med sig andra. En person som är nyfiken och snabb och kan bli engagerad och rent av passionerad för en idé eller projekt och som gärna går på magkänsla. Han eller hon fyller på energi genom att bolla idéer med andra positiva människor och kan bli ännu mer uppfylld och idérik ju mer han eller hon pratar.

En grön person

… är även den först och främst känslobaserad. Att det är en trevlig och positiv stämning där människors känslor respekteras är viktigt. En person som är eftertänksam och grundlig och blir som allra bäst när han eller hon har kunskap, fått tydliga förutsättningar och förväntningar i ex ett projekt. En person som behöver några minuters tanketid för att sortera sina tankar och intryck innan man tvingas komma med ett beslut eller svar. Är en riktig slutförare som ofta finner en tillfredställelse i att få koncentrera sig och göra klart.

En blå person

… använder först och främst ett logiskt och systematiskt tankesätt, är eftertänksam och analytisk. Vill att det ska bli rätt första gången och kan därför ägna tid och kraft åt detaljer och kontrollera sig själv både en och två gånger. En person som fattar beslut på sakliga grunder och utifrån ett faktaunderlag. Arbetar gärna med ett strukturerat och beprövat arbetssätt så att man vet att det blir korrekt. Är diplomatisk och har förmågan att lägga känslor åt sidan för att lösa ett logiskt problem.